Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromakowiec to nic innego jak kruche ciasto z serem i makiem. Mamy dwa w jednym czyli tradycyjne polskie ciasta - sernik i makowiec. Ciasto proste w przygotowaniu a za razem bardzo smaczne. Polecam
mikser, miska, folia spożywcza, łyżka, nóż, tarka,
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8734
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7437
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5084
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328149
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8734
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7437
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5084
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1328149
Składniki
Ciasto kruche; Suche składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone masło i wymieszać zagniatając kruche jednolite ciasto, podczas zagniatani dodać żółtka , śmietanę oraz oba cukry. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do zamrażarki a druga do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wyjąć i rozłożyć na średniej wielkości blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem ( przygotowany spód można zapiec 10 minut w 180 stopniach) ja nie miałam czasu więc bez zapiekania. Masa makowa; Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać starte na dużych oczkach jabłko , bułkę tartą lub kaszę manną oraz opcjonalnie - ulubione bakalie. Na koniec do masy wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszać do połączenia składników. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy cały czas miksując porcjami ser, śmietanę i na koniec dodajemy proszek budyniowy. Na przygotowany spód kładziemy na przemian masę makową i serową tworząc kupki i tak do wyczerpania składników czyli masy makowej i masy serowej. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć , ciasto zostawić na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć , wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto po przekrojeniu gotowe do podania.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu.