Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromakowiec to nic innego jak kruche ciasto z serem i makiem. Mamy dwa w jednym czyli tradycyjne polskie ciasta - sernik i makowiec. Ciasto proste w przygotowaniu a za razem bardzo smaczne. Polecam
mikser, miska, folia spożywcza, łyżka, nóż, tarka,
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 440
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 168
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 973
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 440
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 168
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2705
Składniki
Ciasto kruche; Suche składniki przełożyć do miski, dodać pokrojone masło i wymieszać zagniatając kruche jednolite ciasto, podczas zagniatani dodać żółtka , śmietanę oraz oba cukry. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię spożywczą. Jedną część włożyć do zamrażarki a druga do lodówki do schłodzenia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wyjąć i rozłożyć na średniej wielkości blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem ( przygotowany spód można zapiec 10 minut w 180 stopniach) ja nie miałam czasu więc bez zapiekania. Masa makowa; Gotową masę makową przełożyć do miski, dodać starte na dużych oczkach jabłko , bułkę tartą lub kaszę manną oraz opcjonalnie - ulubione bakalie. Na koniec do masy wmieszać delikatnie ubitą pianę z białek. Wymieszać do połączenia składników. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do białości na puszystą masę. Do ubitej masy jajecznej dodajemy cały czas miksując porcjami ser, śmietanę i na koniec dodajemy proszek budyniowy. Na przygotowany spód kładziemy na przemian masę makową i serową tworząc kupki i tak do wyczerpania składników czyli masy makowej i masy serowej. Na wierzch zetrzeć na dużych oczkach tarki ciasto z zamrażarki. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 60 minut. Po upieczeniu piekarnik wyłączyć , ciasto zostawić na 30 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyjąć , wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Ciasto po przekrojeniu gotowe do podania.
Ciasto gotowe do pieczenia.
Ciasto po upieczeniu.