Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Seromarchewkowiec jest oszałamiającym deserem na każdą okazję. Naturalna słodycz marchwi w połączeniu z kremowym nadzieniem sernikowym sprawi, że ciasto zniknie z talerzy w oka mgnieniu.
Średnica formy: 22 cm
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 573
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 573
Składniki
Przygotuj warstwę serową. Wymieszaj w misce cukier z mąką. Dodaj serek śmietankowy i ucieraj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dodaj ekstrakt waniliowy oraz jajka. Wymieszaj, a na końcu wlej śmietanę.
Wymieszaj wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji, a na koniec uderz kilka razy miską o blat, by uwolnić pęcherzyki powietrza. Odstaw.
Przygotuj ciasto marchewkowe. Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę.
W osobnej misce wymieszaj olej, mus jabłkowy i oba rodzaje cukru.
Dodaj wanilię i jajka. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie wmieszaj mąkę i marchewkę. Miską ponownie uderz kilka razy o blat.
Złóż ciasto. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Przełóż ok. 1/3 mieszanki marchewkowej i wyrównaj. Następnie rozłóż równomiernie ok. 1/2 warstwy serowej, ponownie 1/3 mieszanki marchewkowej (tym razem nie musi być równo – okrąg na samym środku będzie ok).
Ponownie nałóż warstwę serową i przykryj ją pozostałym ciastem marchewkowym.
Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 60-65 minut, do suchego patyczka. Jeśli wierzch przyrumienia się zbyt szybko, przykryj go luźno folią aluminiową.
Sero marchewkowiec wyjmij i pozostaw do ostudzenia na blacie przez ok. 1 godzinę. Następnie schowaj go do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.