Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowy torcik very berry składa się z dwóch biszkoptowych warstw, masy serowo- jogurtowej, galaretki i sezonowych jagód. U mnie jest to borówka i trochę czarnej porzeczki. Można wziąć też maliny lub truskawki. Torcik można nasączyć sokiem pomarańczowym lub słabą herbatą.
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2107
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 645
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2107
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 645
Składniki
Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli przez około 30 sekund, następnie dodać powoli połowę cukru i ubić na sztywną pianę.
Żółtka ubić z resztą cukru i gorącą wodą na jasną, kremową, masę przez około 5 minut. Połączyć z białkami. Mąkę odawać w 2- 3 porcjach i ostrożnie wymieszać. Okragłą tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut. Ostudzić, najlepiej przez całą noc i przekroić na pół.
Masa serowa: jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do schłodzenia. Uwaga, galaretka nie może zastygnąć( wtedy trzeba ją podgrzać, żeby się rozpuściła). Ser przełożyć do miski. Dodać jogurt i wsypać cukier. Utrzeć mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlać ostudzoną galaretkę i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać.
Pierwszy z blatow biszkoptowych położyć na paterze i założyć metalową obrącz. Można lekko pokropić sokiem lub herbatą. Serową masę podzielić na dwie części. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać pierwszą porcję na biszkopt. Nakryć drugim biszkoptem, ewentualnie nasączyć i wylać kolejną warstwę. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie.
W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Wyjąć ciasto z lodówki, rozłożyć dekoracyjnie jagody, zalać teżejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.