Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypasione ciacho dla entuzjastów chałwy, sezamu i kokosu, smaki współgrają ze sobą jak w niezłej kapeli. Najlepsze na drugi, trzeci dzień.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 57
Składniki
Ciasto kruche. Mąkę przesiewamy z solą, cukrami, proszkiem do pieczenia, wrzucamy zimny tłuszcz, siekamy drobno, potem wbijamy żółtka, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części. Masa sezamowa. Tłuszcz rozpuszczamy w rondlu z miodem i cukrem pudrem, wsypujemy ziarna sezamu, mieszamy podsmażając na bladozłoty kolor, przekładamy do miseczki do lekkiego ostygnięcia (max 8 minut), zostawiony w rondlu się przypali, a za bardzo ostudzony będzie twardy jak kamień. Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy jedną częścią ciasta, nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Kiedy masa sezamowa leciutko się schłodzi, ale wciąż pozostaje dość ciepła, plastyczna i miękka, wykładamy ją równą warstwą na ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto z sezamem i pieczemy cały czas(!) pod przykryciem z folii aluminiowej(!) przez 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Ciasto schładzamy. Drugą część ciasta kruchego ponownie wykładamy na takiej samej blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, nakłuwamy w wielu miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wkładamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut, lekko schładzamy, smarujemy grubą warstwą powideł lub dżemu. Masa bezowa. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, wsypujemy cukier, miksujemy przez 3 minutki na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Bezę wykładamy na powidła, wyrównujemy powierzchnię. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 20 - 25 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). UWAGA: Jeśli zauważymy, że pod koniec pieczenia beza za bardzo się przypieka przykryjmy ją folią aluminiową i dopieczmy do końca w/w czasu. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy. Papier odrywamy po całkowitym ostygnięciu ciasta. Masa chałwowa. Masło rozpuszczamy w rondlu, wrzucamy pokruszoną chałwę, mieszając podgrzewamy do połączenia, zestawiamy z ognia, schładzamy do temp. pokojowej, potem wkładamy do lodówki aż masa będzie miała konsystencję gęstej śmietany.
Kiedy to nastąpi ciasto z sezamem (najlepiej razem z papierem w którym się piekło) wkładamy do blaszki, smarujemy równą warstwą masy chałwowej. Potem przykrywamy ciastem z kokosem i bardzo delikatnie dociskamy, ale tak by nie uszkodzić bezy. Ciasto wkładamy do lodówki na 12 - 24 godziny. UWAGA: Ciasto najlepiej się kroi po 30 minutach od wyjęcia z lodówki (masa sezamowa mięknie). Smacznego !! :)