Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie te domówki w czasach PRL-u, kiedy to na stole królował skubaniec? To ciasto, które zachwycało wszystkich swoim prostym, a jednocześnie wyjątkowym smakiem, dziś powraca do łask. Przepis na ten pyszny deser przypomniała nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje".
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13782
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1586
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15369
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6278
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 13782
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1586
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15369
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6278
Składniki
Zimne masło i smalec przełożyć na stolnicę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Posolić. Wsypać cukier waniliowy. Posłodzić i wszystko posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka odłożyć). Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną włożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Drugą odłożyć na bok. Do trzeciej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.
Jasne ciasto poskubać do prostokątnej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). To samo zrobić z ciastem ciemnym. Posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na śliwki. Wyrównać. Na górę poskubać zmrożone ciasto.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C.