Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie te domówki w czasach PRL-u, kiedy to na stole królował skubaniec? To ciasto, które zachwycało wszystkich swoim prostym, a jednocześnie wyjątkowym smakiem, dziś powraca do łask. Przepis na ten pyszny deser przypomniała nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje".
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5814
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 13700
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 307
Zbliżają się walentynki, a tobie wciąż brakuje pomysłu na prezent dla ukochan...
Odsłon: 5814
Naleśniki farmerskie to danie, które pachnie domem i swojskim klimatem. Kremo...
Odsłon: 13700
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 307
Składniki
Zimne masło i smalec przełożyć na stolnicę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Posolić. Wsypać cukier waniliowy. Posłodzić i wszystko posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka odłożyć). Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną włożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Drugą odłożyć na bok. Do trzeciej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.
Jasne ciasto poskubać do prostokątnej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). To samo zrobić z ciastem ciemnym. Posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na śliwki. Wyrównać. Na górę poskubać zmrożone ciasto.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C.