Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie te domówki w czasach PRL-u, kiedy to na stole królował skubaniec? To ciasto, które zachwycało wszystkich swoim prostym, a jednocześnie wyjątkowym smakiem, dziś powraca do łask. Przepis na ten pyszny deser przypomniała nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje".
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10693
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4802
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 916
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9137
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Zimne masło i smalec przełożyć na stolnicę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Posolić. Wsypać cukier waniliowy. Posłodzić i wszystko posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka odłożyć). Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną włożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Drugą odłożyć na bok. Do trzeciej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.
Jasne ciasto poskubać do prostokątnej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). To samo zrobić z ciastem ciemnym. Posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na śliwki. Wyrównać. Na górę poskubać zmrożone ciasto.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C.