Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pamiętacie te domówki w czasach PRL-u, kiedy to na stole królował skubaniec? To ciasto, które zachwycało wszystkich swoim prostym, a jednocześnie wyjątkowym smakiem, dziś powraca do łask. Przepis na ten pyszny deser przypomniała nam Ewa Wachowicz w najnowszym odcinku programu "Ewa Gotuje".
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 54
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2593
Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...
Odsłon: 41
danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej
Odsłon: 54
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 2593
Składniki
Zimne masło i smalec przełożyć na stolnicę. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Posolić. Wsypać cukier waniliowy. Posłodzić i wszystko posiekać.
Gdy powstanie kruszonka zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka odłożyć). Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną włożyć do zamykanego pojemnika i umieścić w zamrażarce. Drugą odłożyć na bok. Do trzeciej dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.
Jasne ciasto poskubać do prostokątnej foremki (wyłożonej papierem do pieczenia). To samo zrobić z ciastem ciemnym. Posypać uprażonymi i pokruszonymi orzechami. Ułożyć połówki śliwek (skórką do dołu).
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Wyłożyć na śliwki. Wyrównać. Na górę poskubać zmrożone ciasto.
Piec przez 50 minut w temp. 170 st. C.