Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 931
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 295
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2670
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 931
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 295
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2670
Składniki
Przygotować budyń: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego łyżka masła 1 żółtko Do rondelka wlać mleko, ustawić na zapalonym gazie, wsypać sypkie składniki i rodzynki cały czas mieszając (najlepiej sprawdza się do tego trzepaczka) aż budyń zgęstnieje. Zmniejszyć płomień pod rondelkiem. Następnie dodać łyżkę masła i żółtko nadal mieszając jakieś 2 minuty.
Delikatnie rozwałkować ciasto francuskie. Przygotowany jeszcze ciepły budyń rozprowadzić na całej powierzchni ciasta. Delikatnie zwinąć ciasto w roladę.
Zwinięte ciasto kroić na plastry o szerokości około 2 cm. Blaszkę delikatnie posmarować tłuszczem. Rozłożyć ślimaczki i posmarować rozmąconym białkiem.
Piec w temp 180 stopni Celsjusza przez 20-30 min. aż się pęknie zarumienią.