Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto, które wymaga ogromnego nakładu pracy, ale efekt jest tego wart
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4711
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4711
Składniki
Białka ubijam z cukrem, dodaję po jednym żółtku,a następnie przesianą mąkę . Ciasto wykładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 35-40 minut. Wyjmuję, studzę i kroję na dwie części.
Biszkopt na rolady robię identycznie jak zwykły, tylko ciasto dzielę na dwie części, piekę dwa cienkie biszkopty, gorące wyjmuje i od razu zwijam razem z papierem do pieczenia. Odstawiam do wystygnięcia. Tak samo druga rolada.
Zimne rolady należy bardzo ostrożnie rozwinąć i usunąć z nich papier do pieczenia.
Margarynę ucieram, resztę składników mieszam ze szklanką mleka. Pozostałe mleko gotuję i wlewam przygotowany budyń, nakrywam folią, studzę i dodaję do utartej margaryny. Jajka ubić na parze, dodaję cukier, ubijam ,aż cukier się rozpuści. Zdejmuję . Masło ucieram, dodaję porcjami masę jajeczną. Galaretkę czerwoną robię wg przepisu i odstawiam do zastygnięcia.
Przekrojony biszkopt smaruję masą budyniową, składam, wierzch również smaruję masą .
Masę do rolad delikatnie nakładam na rozwinięte ciasto
galaretkę kroję w paski, układam ma masie.
Rolady zwijam, układam na dłuższych końcach ciasta .
Pomiędzy roladami dodaję pokrojone owoce z puszek i zalewam tężejącą galaretką zieloną.
Całość schładzam w lodówce. Jeżeli chcemy zrobić tort, to należy całe ciasto posmarować bitą śmietaną i udekorować wedle uznania.