Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna kwaskowość śliwki, słodycz karmelu i kruchość lekkiej bezy… – ciasto śliwkowa chmurka to świetna perspektywa na podwieczorek w gronie tych, z którymi lubisz się dzielić najprzyjemniejszymi chwilami.
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3970
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1709
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3970
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34233
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1709
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113660
Składniki
Składniki na ciasto umieść na stolnicy – utwórz kopczyk z mąki, a w jego dołku umieść cukier, pokrojone masło, proszek do pieczenia i jajka. Energicznie wyrób ciasto na jednolita masę. Uformuj kulę, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto i ułóż na dnie formy o wymiarach około 25x25 cm. Wstaw do piekarnika i podpiecz przez około 20 minut w temperaturze 180oC.
Umyj śliwki, przekrój na połówki i usuń z nich pestki. Włóż owoce do garnka, wlej wodę i wsyp cukier. Gotuj pod przykryciem, aż śliwki zmiękną. Gdy to nastąpi, zdejmij przykrywkę, dodaj mąkę ziemniaczaną i, nadal gotując, mieszaj zawartość garnka, póki nie zgęstnieje. Kiedy uzyskasz konsystencję konfitury, przełóż śliwki na podpieczony spód.
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec dodaj cukier i mąkę ziemniaczaną. Wylej bezową chmurkę na warstwę śliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC i piecz przez 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120oC i piecz jeszcze przez około 10-20 minut (aż beza uzyska pożądaną konsystencję).
Przestudzone ciasto udekoruj podgrzaną nieco w rondelku masą kajmakową.