Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię ciasta ze śliwkami. Gdy tylko jest sezon bardzo często je piekę.
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 128
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 81
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 116
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34472
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 900
Poznaj przepis na zdrową i smaczną zupę ogórkową bez śmietany.
Odsłon: 128
Bardzo smaczna pieczona papryka w oliwie, do sałatek jak również do bezpośred...
Odsłon: 81
Z uwielbieniem wspominamy babciną kuchnię. Przywołuje piękne wspomnienia z d...
Odsłon: 116
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34472
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 900
Składniki
· Z żółtek, mąki krupczatki, cukru oraz proszku zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. · Śliwki umyć, wydrylować z pestek. · Przygotować blachę, wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie położyć na papierze połowę ciasta. · Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, szybciutko posmarować żółtkiem i ponownie włożyć do nagrzanego piekarnika, aby żółtko się ścięło. · Kiedy żółtko się zetnie to na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek skórką w dół (śliwek nie słodziłam, bo były same w sobie dosyć słodkie). · Ubijamy pianę z białek na sztywno, do ubitej piany dodajemy galaretkę agrestową (ma ona taki kwaskowaty smak). · Pianę wykładamy na śliwki. · Na pianę wykładamy resztę ciasta cząstkami. · Wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy około 30-35 minut do zrumienienia się ciasta. · Po upieczeniu ciasto trzymamy jeszcze troszkę w uchylonym piekarniku. · Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, jeśli ktoś lubi bardziej słodkie. · Smacznego !!!