Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowiec to obowiązkowa pozycja w menu w drugiej połowie lata, a zarazem najprostsze, szybkie w przygotowaniu ciasto ucierane. Możesz wykorzystać w nim dowolne owoce, ale o tej porze roku grzechem byłoby nie sięgnąć po dojrzałe węgierki.
Tortownica 22 cm
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 196
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 196
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 318
Składniki
Umyj śliwki. Przekrój na wzdłuż na ćwiartki, usuwając pestki. Utrzyj masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, dodawaj do niej po jednym jajku.
Przesiej do masy sypkie składniki – obie mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wmiksuj do masy maślankę.
Wyłóż papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Przelej do niej ciasto. Na wierzchu ułóż ćwiartki śliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny na gładki, gęsty lukier. Oblej nim śliwkowiec, gdy całkowicie wystygnie. Jeśli wolisz, możesz zrezygnować z lukru i jedynie oprószyć ciasto cukrem pudrem.