Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozkoszuj się niezwykłym śliwkowcem na kruchym spodzie, który łączy lekkość maślanego ciasta z soczystością świeżych śliwek i delikatną waniliową nutą. To harmonijne połączenie słodyczy i delikatnej kwaskowatości, posypane chrupiącą kruszonką. Ten deser możesz podać na każdą okazję — zachwyci zarówno domowników, jak i gości, sprawdzi się przy popołudniowej kawie czy też jako poczęstunek na piknikach i grillach.
średnica formy: 23 cm
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 796
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7045
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8650
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 314
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 796
Sos jest bardzo dobry. Zrobiony do słoiczków ułatwia życie zapracowanym. Jes...
Odsłon: 7045
Domowy ocet jabłkowy jest bardzo przydatny w kuchni i bardzo zdrowy.
Odsłon: 8650
To prosty przepis, który z łatwością przygotujesz nawet po pracy. Twoja frytk...
Odsłon: 314
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj dłońmi mąkę, budyń, posiekane drobno masło i cukier. Następnie dodaj jajko i rum. Zagniataj do momentu otrzymania jednolitej kuli ciasta. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Zimne ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 28 cm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 23 cm, dokładnie dociskając je do brzegów.
Śliwki umyj, podziel na połowy lub ćwiartki i usuń pestki. Połóż owoce na kruchym spodzie, skórką do dołu.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć w jednolite ciasto o konsystencji mokrego piasku. Rozsyp kruszonkę na owocach.
Wstaw śliwkowiec na kruchym spodzie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do ładnego zezłocenia wierzchu.
Ciasto wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów.