Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozkoszuj się niezwykłym śliwkowcem na kruchym spodzie, który łączy lekkość maślanego ciasta z soczystością świeżych śliwek i delikatną waniliową nutą. To harmonijne połączenie słodyczy i delikatnej kwaskowatości, posypane chrupiącą kruszonką. Ten deser możesz podać na każdą okazję — zachwyci zarówno domowników, jak i gości, sprawdzi się przy popołudniowej kawie czy też jako poczęstunek na piknikach i grillach.
średnica formy: 23 cm
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 472
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14503
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 472
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2783
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 918
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1667
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14503
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj dłońmi mąkę, budyń, posiekane drobno masło i cukier. Następnie dodaj jajko i rum. Zagniataj do momentu otrzymania jednolitej kuli ciasta. Zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Zimne ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 28 cm i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 23 cm, dokładnie dociskając je do brzegów.
Śliwki umyj, podziel na połowy lub ćwiartki i usuń pestki. Połóż owoce na kruchym spodzie, skórką do dołu.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki zagnieć w jednolite ciasto o konsystencji mokrego piasku. Rozsyp kruszonkę na owocach.
Wstaw śliwkowiec na kruchym spodzie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Celsjusza i piecz przez 35-40 minut lub do ładnego zezłocenia wierzchu.
Ciasto wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub zimno, najlepiej z kleksem bitej śmietany lub gałką lodów.