Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowy skubaniec w tej wersji przygotujesz według klasycznej receptury starych gospodyń domowych.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2574
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1547
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2574
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3455
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1547
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2231
Składniki
Mąkę krupczatkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka, zimne masło i smalec, posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami. Kiedy składniki się połączą, szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyciągnij pestki. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
Po schłodzeniu ciasto podziel na dwie części, większą i mniejszą.
Formę o wielkości około 36 x 24 cm wysmaruj tłuszczem. Wyłóż pierwszą większą część ciasta i dokładnie wylep spód. Równomiernie rozłóż śliwki. Nałóż ubitą pianę z białek. Zetrzyj drugą dużą część ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.
Po upieczeniu wystudź ciasto w formie.