Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwkowy skubaniec w tej wersji przygotujesz według klasycznej receptury starych gospodyń domowych.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1035
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 960
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12849
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1035
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 960
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12849
Składniki
Mąkę krupczatkę przesiej z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodaj żółtka, zimne masło i smalec, posiekaj nożem lub rozetrzyj palcami. Kiedy składniki się połączą, szybko zagnieć gładkie, zwarte ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.
Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier puder. Piana powinna być gęsta i błyszcząca. Śliwki umyj, przekrój na pół, wyciągnij pestki. Następnie podziel na mniejsze kawałki.
Po schłodzeniu ciasto podziel na dwie części, większą i mniejszą.
Formę o wielkości około 36 x 24 cm wysmaruj tłuszczem. Wyłóż pierwszą większą część ciasta i dokładnie wylep spód. Równomiernie rozłóż śliwki. Nałóż ubitą pianę z białek. Zetrzyj drugą dużą część ciasta.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200°C przez ok. 45 minut aż wierzch się ładnie zarumieni.
Po upieczeniu wystudź ciasto w formie.