Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak wyschnie i tak smakuje.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7872
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1089
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13635
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7872
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1089
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13635
Składniki
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, połową mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiać. Dodać jeszcze rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Można wstawić do nagrzanego do 40 stopni otwartego piekarnika. Ciasto ponownie zagnieść podsypując mąką. Podzielić na dwie części. Ładnie uformować i umieścić w keksówkach wcześniej posmarowanych masłem. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 min. Po wyjęciu bułek z keksówek najlepiej przechowywać zawinięte w papier. Smacznego.