Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak wyschnie i tak smakuje.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5842
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9670
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 302
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 852
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5842
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9670
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 302
Składniki
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, połową mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiać. Dodać jeszcze rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Można wstawić do nagrzanego do 40 stopni otwartego piekarnika. Ciasto ponownie zagnieść podsypując mąką. Podzielić na dwie części. Ładnie uformować i umieścić w keksówkach wcześniej posmarowanych masłem. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 min. Po wyjęciu bułek z keksówek najlepiej przechowywać zawinięte w papier. Smacznego.