Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
U nas mówi się łysy drożdżowiec albo pajtok. Takie czyste ciasto. Nawet jak wyschnie i tak smakuje.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1104
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 112
Smaczne danie :)
Odsłon: 678
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1104
Tradycyjny bigos to danie, którego głównym składnikiem jest kapusta. I w tym...
Odsłon: 112
Smaczne danie :)
Odsłon: 678
Składniki
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru, połową mleka i kilkoma łyżkami mąki. Pozostawić w ciepłym miejscu. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Dodawać stopniowo mąkę i zaczyn. Dokładnie wyrabiać. Dodać jeszcze rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Można wstawić do nagrzanego do 40 stopni otwartego piekarnika. Ciasto ponownie zagnieść podsypując mąką. Podzielić na dwie części. Ładnie uformować i umieścić w keksówkach wcześniej posmarowanych masłem. Pozostawić jeszcze do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem z mlekiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 - 50 min. Po wyjęciu bułek z keksówek najlepiej przechowywać zawinięte w papier. Smacznego.