Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie bułeczki drożdżowe z kruszonką. Pyszności
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1363
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4237
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 271
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1363
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4237
Składniki
Z odmierzonych składników przygotowujemy zaczyn: do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, aby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut (Jeśli korzystam z suchych drożdży dodaje je bezpośrednio do mąki i pomijam krok z zaczynem).
Masło rozpuszczamy i czekamy aż lekko ostygnie, mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, sól i wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiamy ciasto przez około 3 minuty a następnie dodajemy rozpuszczone masło i dalej wyrabiamy przez mniej więcej 5 minut. Ciasto powinno być dosyć lepkie- nie podsypujemy go mąką.
Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i ostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę.
Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kuleczki (12szt.) i układamy w blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 25-30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie potrzebne składniki umieszczamy w miseczce, a następnie rozcieramy w palcach do momentu kiedy powstaną małe grudki.
Przed pieczeniem bułeczki smatujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy kruszonką. Bułeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut.