Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowity placek z bezą, bakaliami i rozpływającym się w ustach budyniem.
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1138
Mule w białym winie z wyraźną nutą czosnku to idealne danie na romantyczną ko...
Odsłon: 1138
Składniki
Na stolnicę wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia,, cukier puder, margarynę. Posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i śmietanę. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao i połączyć z ciastem.
Połowę jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Posmarować powidłem.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Wylać na ciasto z powidłami. Piekarnik nagrzać do 180 st. i piec ok. 30 min.
Ciasto ciemne wyłożyć na blachę. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać kisiel, delikatnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec tak samo jak ciasto jasne.
W międzyczasie ugotować budyń wg. przepisu, ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Placki przełożyć masą budyniową w kolejności: Ciasto jasne - masa budyniowa - ciasto ciemne. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową ( przepis na moim profilu ). Ciasto najbardziej smakuje na 2-3 dzień. Życzę smacznego:)