Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W moim domu na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Sernik śmietankowy jest bardzo puszysty i delikatny. Połączenie galaretki malinowej z pestkami granatu to pyszna kompozycja.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12289
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1545
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12289
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1545
Składniki
Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, spirytus, śmietanę i żółtka.
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować.
Dodać ekstrakt, serek mascarpone i ser z wiaderka, wsypać budyń i dokładnie zmiksować.
Zimną śmietanę ubić na sztywno, delikatnie mieszając połączyć z masą serową. Schłodzone ciasto rozwałkować, włożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 34x21 cm i wyłożyć masę serową. Foremkę z ciastem włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 160 stopni i piec jeszcze 20 minut. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przez pół godziny. Następnie ostudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, wymieszać z pestkami granatu. Upieczony, zimny sernik zalać tężejącą galaretką, włożyć do lodówki.