Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, prosty w przygotowaniu śmietanowiec na zimno w skład którego wchodzą owoce takie jak maliny, borówki amerykańskie i brzoskwinie.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 36
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 880
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 36
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 880
Składniki
Śmietanowiec robię w misce o średnicy 20 cm, wysokości 12 cm. Górą śmietanowca będzie spód w misce. Do miski wlewamy zmiksowane, bez pestek maliny, wcześniej zagotowane w garnczku i wymieszane z galaretkami malinowymi. Całość studzimy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie ubijamy śmietanę i gdy jest już na 3/4 ubita stopniowo wlewamy ostudzone, rozpuszczone galaretki cytrynowe, dalej ubijając. Ubijamy do ładnego połączenia się galaretek z ubitą śmietaną. Ubitą śmietanę wstawiamy na chwilę do lodówki żeby troszkę zgęstniała. Obieramy brzoskwinie ze skórki, kroimy je w kostkę, borówki i maliny myjemy i osuszamy. Gdy masa śmietankowa lekko zgęstnieje, dodajemy do niej wszystkie owoce, mieszamy delikatnie i wlewamy całość do miski z musem malinowym.
Po wlaniu masy śmietankowej całość obkładamy okrągłymi biszkoptami i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny.
Po tym czasie brzeg miski odcinamy nożem na głębokości 3 cm po całym jej obwodzie. Do zlewu wlewamy gorącej wody, tak żeby miska włożona była 3 cm nad lustrem wody. Czekamy 3-4 minuty i wyjmujemy miskę z naszym śmietanowcem. Miskę przykrywamy talerzem i odwracamy ją do góry dnem. Śmietanowiec ładnie nam wyjdzie, jeżeli będzie stawiał opór, lekko pomóżmy mu nożem.
Wyjęty śmietanowiec dekorujemy według swoich upodobań.
Smacznego!!!