Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to czas sezonowych owoców i zimnych deserów. Jednak bez względu na okazję, warto przygotować ciasto z truskawkami lub czerwoną porzeczką. Taki jest właśnie nasz śmietanowiec z truskawkami. Idealny na urodziny, imieniny, a nawet grilla.
Tortownica o średnicy 24 cm
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1753
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8311
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 725
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253053
Polecam.
Odsłon: 1401
Koniecznie muszą znaleźć się w spiżarni. Są bardzo smaczne. Można wykorzystać...
Odsłon: 1753
Pychota. Plińce z pomoczką czyli placki ziemniaczane po mazursku. Placki ziem...
Odsłon: 8311
Polecam, z miodem. Ja robię pikle ogórkowe każdego roku i wszystkie słoiczki...
Odsłon: 725
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1253053
Polecam.
Odsłon: 1401
Składniki
Białka jajek ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodaj żółtka, cukier i zmiksuj wszystko. Drobnym strumieniem wlej olej i wymieszaj. Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia do miski. Wymieszaj z resztą składników. Ciasto piecz w tortownicy o średnicy 24 cm przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Ustaw funkcję termoobiegu.
Bardzo zimną śmietanę wlej do misy robota, wsyp cukier i ubij na sztywno. Uważaj jednak, by nie przebić śmietany. Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj. Na koniec dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj delikatnie wszystko.
Upieczony biszkopt pozostaw do ostygnięcia. Następnie przetnij go na dwie połówki i umieść jedną z nich w tortownicy. Pierwszy blat biszkoptu posmaruj dżemem, a na to wyłóż połowę masy. Przykryj blat z kremem drugim blatem biszkoptu. Ponownie nałóż cienką warstwę dżemu i masę kremową. Tort w takiej formie włóż do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.
W międzyczasie ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Wyłóż śmietanę na wierzch tortu i udekoruj pokrojonymi na drobno truskawkami oraz czerwoną porzeczką. Ciasto ponownie włóż do lodówki do schłodzenia.