Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto z orzechami. Najlepiej smakuje po kilku dniach gdy placki miodowe zmiękną.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 192
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 192
Składniki
Orzechy rozdrobnić w rozdrabniaczu lub posiekać ( można użyć orzechów laskowych ). W rondelku roztopić margarynę, dodać cukier i miód. Potem wsypać orzechy, chwilę gotować i zostawić do przestudzenia.
Składniki ciasta połączyć w robocie z nożami do siekania. Potem zagnieść szybko ciasto i podzielić na 3 równe części. Papier do pieczenia dociąć na 3 kawałki na wielkość blaszki ( mierząc dno ). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na wielkość papieru i włożyć pierwszą porcje do blaszki ( u mnie o wymiarach 28 x 24 cm ) i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 10 - 12 minut. Potem tak samo upiec drugi placek. Placki mogą się lekko złamać ale nic nie szkodzi będzie można je ułożyć w blaszce kawałkami. Na trzeci placek rozłożyć masę orzechową i placek piec 15 minut, wystudzić.
2/3 mleka zagotować z cukrem a w reszcie wymieszać budyń i obie mąki. Gdy się zagotuje wlać mieszankę i energicznie mieszając gotować aż budyń zgęstnieje. W blaszce ułożyć pierwszy placek, wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem, rozsmarować masę i zakryć plackiem z orzechami. Ciasto schłodzić najlepiej przez całą noc w chłodnym miejscu.