Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysty biszkopt spotyka aksamitną masę budyniową i delikatną śmietankową - to połączenie gwarantuje niebiańską przyjemność dla podniebienia! Przygotuj się na wyjątkowe doznania smakowe z naszym przepisem na ciasto Śnieżyca, które rozpływa się w ustach.
Forma 23x28 cm
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 6788
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 12398
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 939
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 6788
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 12398
Krem śmietankowy z dużą ilością serka mascarpone to u mnie w rodzinie krem nr...
Odsłon: 939
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka jaj od żółtek. Białka ubij mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo dodając cukier. Zmniejsz obroty miksera i dodaj do piany po jednym żółtku, a następnie – olej. Wyłącz mikser. Partiami przesiej mąkę i proszek do pieczenia do piany, mieszając ją delikatnie szpatułą – tylko do połączenia składników.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 23x28 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 40 minut – do tzw. suchego patyczka. Wystudź biszkopt i przekrój na dwa blaty.
Przygotuj masę budyniową. Zagotuj około 400 ml mleka z 250 ml śmietany kremówki. W reszcie mleka rozpuść proszek na budyń. W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem na puszystą masę. Połącz ją z ekstraktem waniliowym i mieszanką mleka z budyniem.
Cały czas mieszając zawartość garnka, powoli przelej masę z żółtek do gotującego się mleka. Nie przerywając mieszania, gotuj przez chwilę na wolnym ogniu – aż masa zgęstnieje. Wówczas przykryj ją folią spożywczą (tak, by folia dotykała powierzchni budyniu) i odstaw do wystudzenia. Utrzyj miękkie masło na puch. Nie przerywając ucierania, partiami dodaj do masła budyń. Przełóż masę na jeden z blatów biszkoptu i wstaw do lodówki.
Przygotuj masę śmietanową. Rozpuść żelatynę w gorącym mleku. Przestudź. Ubij mocno schłodzoną śmietanę. Dosłodź ją do smaku cukrem pudrem. Dokładnie rozprowadź w śmietanie przestudzoną żelatynę. Wyłóż większość śmietanowej masy na schłodzoną masę budyniową. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Na nim rozsmaruj resztę bitej śmietany. Wstaw na klika godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz obficie cukrem pudrem.