Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe bułeczki z nadzieniem budyniowym albo z dżemem. Podstawą jest znane na całym świecie ciasto duńskie. Duńczycy nazywają je wiedeńskim bo inspiracja do ciasta pochodzi od wiedeńskich cukierników, ale jest ulepszony wzbogacony na własny sposób. Ciasto robione podobnie jak ciasto francuskie, przekładane masą maślaną albo margaryną zawiera drożdże. Zrobienie ciasta trochę zajmuje czasu ale efekt jest naprawdę tego warty. Bułeczki są na zewnątrz chrupiące a w środku lekkie z rozpływająca się masą budyniową . Takie właśnie ma być to ciasto i przepis jest naprawdę dobry, a spandauere są przepyszne.
Gulasz cebulowy z szynki podawaj jako obiad lub kolację na ciepło. Najlepiej...
Odsłon: 829
Nie tylko dla wegetarian. Polecam.
Odsłon: 1987
Smaczny, dwukolorowy deser. Kwaśne truskawki i słodki banan. Sama nie wiem, k...
Odsłon: 114
Gulasz cebulowy z szynki podawaj jako obiad lub kolację na ciepło. Najlepiej...
Odsłon: 829
Nie tylko dla wegetarian. Polecam.
Odsłon: 1987
Smaczny, dwukolorowy deser. Kwaśne truskawki i słodki banan. Sama nie wiem, k...
Odsłon: 114
Składniki
Składniki ciasta muszą być zimne aby w połączeniu z drożdżami nie zaczęły rosnąć. Przygotować w przeddzień pieczenia: Włożyć mąkę do zamrażalnika. Wstawić wodę albo mleko do lodówki. Wyciągnąć z lodówki margarynę (masło).
W dzień pieczenia Zimne mleko albo wodę wyciągnąć z lodówki i wlać do większego naczynia. Rozpuścić w nim drożdże. Wsypać mąkę, cukieri sól. Dodać jajka. Ciasto wyrobić krótko tylko tak aby składniki się połączyły. Włożyć do lodowki na 10-15 minut.
Zrobic krem w tym czasie gdy ciasto sobie odpoczywa w lodówce. Ubić jajko razem z cukrem i mąką i wanilią. Wlać zimne mleko do ubitej masy powoli podgrzewać cały czas ubijając krem. Gotować aż krem zrobi się gesty. Odstawić do ostygnięcia.
Masło (400 g) włożyć miedzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować. WAŻNE Masło powinno mieć taką samą konsystencję jak ciasto wtedy rozwałkowanie ciasta jest łatwiejsze.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na kwadrat na grubość około 1 cm. Na rozwałkowane ciasto położyć masło na środku i rogi ciasta nałożyć na masło, złożyć w kopertę.
Tak ma wyglądać złożone w kopertę.
Ciasto rozwałkować w jedną stronę na grubość 1 cm.
Złożyć ciasto na połowę i na to nałożyć drugą połowę.
Ciasto położyć na deskę i wstawić do lodówki na 10 minut.
Po wyjęciu z lodówki tą samą czynność z rozwałkowaniem ciasta powtarzamy 2 razy od punktu 7 do 9.
Rozwałkować ciasto i wyciąć kwadraty około 12x12 cm. Nałożyć łyżeczkę kremu na środek każdego kwadratu i rogi ciasta zwinąć nad nadzieniem.
Zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w rozgrzanym piekarniku do 225 C przez około 12-15 minut. Ważne aby piekarnik był nagrzany do tej temperatury.
Zrobic lukier: 100 gram cukru pudru i 2 łyzki wody podgrzać do połączenia się składników. Posmarować nim spandauere.