Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Staropolski piernik dojrzewający - część I/III - nastawianie ciasta
  • Ciasta
  • Przepis na

Staropolski piernik dojrzewający - część I/III - nastawianie ciasta

29.11.2017 Odsłon: 1018
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
kuchniakolorublond
kuchniakolorublond

Jest to niezwykle aromatyczne, pachnące i przepyszne ciasto, słodkie a przy tym pikantne, którego zapach roznosi się w promieniu wielu metrów. Ten piernik jest naprawdę bardzo rozchwytywany, a jego wykonanie jest niezwykle proste. Ale jest druga strona tego medalu... gdyby ten piernik dało się zrobić w godzinę, dwie, no góra trzy, byłoby zbyt pięknie :) cały czas przygotowania, od nastawienia ciasta do jego pokrojenia i podania na świąteczny stół, rozciąga się na ładnych kilka tygodni :) jednak końcowy smak napawa nas przekonaniem, że każda sekunda była tego warta :)) Ciasto, choć bardzo trudne w wyrabianiu, jest niesamowite. Ale, co tu się rozpisywać, skoro tego smaku po prostu nie da się opisać :) jestem pewna, że nigdzie, ale to naprawdę i kompletnie nigdzie, nie kupicie takiego piernika, jaki w prosty sposób możecie zrobić sami... Pamiętajcie o tym, że nastawione ciasto musi swoje odstać, minimum 2 tygodnie. Ja jednak co roku nastawiam je w okolicach 11.11, ponieważ im dłużej stoi, tym więcej nabiera smaku. Jeśli choć jedno z Was przygotuje ze mną ten piernik, będę zachwycona. Piszcie więc w komentarzach, wstawiajcie zdjęcia na moim blogowym profilu na Facebooku, oznaczajcie na Instagramie #kuchniakolorublond, zajrzę i na pewno polubię :)

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16397

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5116

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 333

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 188

> 60 min >60 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 8380

do 60 min 60 min
13

Przepis dnia

Karol-Gotuje
Karol-Gotuje
Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 968594

do 60 min 60 min
622
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Futka
Futka
Przetwory

Szybki dżem truskawkowy

Przetwory Szybki dżem truskawkowy

Jeśli chcemy mieć zimą swój własny dżemik, a nie mamy zbyt wiele czasu na sta...

  • Owoce
  • Truskawki
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Dżemy

Odsłon: 16397

do 30 min 30 min
20
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Bagietki na kolację

Dania główne Bagietki na kolację

Polecam. To jest dobre.

  • Wielkanoc
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 5116

do 30 min 30 min
18
wałek
wałek
Ciasta

Tort Malibu z truskawkami

Ciasta Tort Malibu z truskawkami

Tort na bazie biszkoptu mocno czekoladowego, wilgotnego przełożonego delikat...

  • Impreza
  • Komunia
  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Ciasta
  • Torty

Odsłon: 333

do 60 min 60 min
5
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

ziemniaczane ragout z groszkiem

Dania główne ziemniaczane ragout z groszkiem

Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...

  • Do pracy
  • Francuska
  • Wegetariańskie
  • Buliony
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Mleko
  • Przyprawy

Odsłon: 188

> 60 min >60 min
3
smaker
smaker
Ciasta

Truskawkowa Pina Colada

Ciasta Truskawkowa Pina Colada

Truskawkowa pina colada to lekkie jak piórko ciasto z dwoma rodzajami pianek...

  • Polska
  • Owoce
  • Truskawki
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 8380

do 60 min 60 min
13

Przepis dnia

Karol-Gotuje
Karol-Gotuje
Dania główne

Siekane kotlety z kurczaka

Dania główne Siekane kotlety z kurczaka

Przepis na siekane kotlety z kurczaka z warzywami. To smaczny i nieskomplikow...

  • Wielkanoc
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mięso
  • Kurczak
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 968594

do 60 min 60 min
622
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Staropolski piernik dojrzewający - część I/III - nastawianie ciasta
Autor:
kuchniakolorublond
do 60 min
> 6 osób

Składniki

  • - około 500-700g miodu, najlepiej naturalnego, z własnej pasieki lub od zaprzyjaźnionego pszczelarza
  • 2 szklanki cukru
  • kostka 250g dobrego masła
  • 1kg mąki
  • 4 jajka
  • 3 porządne łyżeczki sody
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1-3 torebki przyprawy do piernika, ja używam przyprawy własnej roboty
Sposób przygotowania:
1

Do garnka wkładamy masło, cukier i miód. Powoli, na małym ogniu podgrzewamy wszystko do momentu, aż cukier się rozpuści. Nie zagotowujemy. Może to potrwać (ładnych) kilka minut :) Kiedy cukier się rozpuści, zdejmujemy z ognia i studzimy.

2

Ostudzoną zawartość garnka przelewamy do sporej miski. Wsypujemy do tego mąkę, sodę, dodajemy mleko, jajka i przyprawę do piernika. Wszystko bardzo porządnie ze sobą mieszamy (najlepiej drewnianą łyżką, będzie łatwiej, ja zawsze o tym zapominam i mieszam zwykłą, a ręka odpada...). Jest to dość ciężkie zadanie i jeśli mamy pod ręką jakiegoś silnego faceta, możemy mu to zlecić ;)

3

Kiedy ciasto jest już porządnie wymieszane, przechodzimy do wyrabiania :) Ciasto jest ciężkie, bardzo lepkie, ciągnące się. Na zdjęciu pokazuję Wam jego odpowiednią konsystencję. Nie poddajemy się. Wyrabiamy. My albo zmiennik, w ostateczności mikser :)) staramy się pozbyć grudek.

4

Kiedy ciasto jest wyrobione, przykrywamy je folią i odstawiamy w chłodne miejsce (lodówka, piwnica, nieogrzewany strych) i kompletnie o nim zapominamy. Najlepiej na kilka tygodni :)) Część II tego przepisu pojawi się 16-18.12. Wtedy upieczemy ciasto. P.S.: Zaufajcie mi, nie zepsuje się do świąt :))

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki