Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiejszy wpis jest obiecaną kontynuacją części I przepisu na staropolski piernik dojrzewający. Cóż... kilka tygodni temu nastawiliśmy ciasto. Niektórzy z nas zapewne podejrzliwie je oglądali i wąchali, zastanawiając się, czy aby na pewno się nie zepsuło i czy Anka nie robi nas w balona ;) Nie, Anka nie robi nas w balona, ciasto się nie zepsuło :)) wobec tego, po odczekaniu kilku tygodni, pora zabrać się za pieczenie blatów...
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115255
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1312
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115255
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7850
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2960
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1312
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1211
Składniki
Po kilku tygodniach leżakowania nasze ciasto wygląda tak, jak na zdjęciu. Jest lekko lśniące, ale nie klei się już do rąk. Zmieniła się jego struktura (w środku mogą pojawić się lekkie pęcherzyki) oraz stan skupienia - z lejącego się gluta powstała jednolita, w miarę stała konsystencja.
Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto i delikatnie wyrabiamy, dosłownie przez chwilę. Następnie dzielimy je na trzy części.
Każdą z części wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ja najpierw rozgniatam je dłońmi, potem wyrównuję wałkiem ;) Każdy z blatów pieczemy w 180 stopniach przez około 15-20 minut, dla pewności sprawdzając patyczkiem. Upieczone blaty smarujemy powidłami śliwkowymi lub przekładamy marcepanem albo masą grysikową. Owijamy folią lub chowamy do dużej, szczelnej reklamówki na około 5 dni.
Nie będę pisała części III jako oddzielnego przepisu, bo uważam, że to nie ma sensu. Po prostu 21-22.12 zrób sobie polewę i udekoruj piernik w dowolny sposób :)) Oblany polewą i udekorowany piernik odstaw w chłodne, bezpieczne miejsce (bezpieczne czyli takie, gdzie nikt go przed czasem nie zje ;)) i 24.12 możesz go podać obok makowca :) Smacznego!!!!