Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Super przepis Babci Stefci na pierniczki.
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 127
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 48
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 13447
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
Odsłon: 127
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 48
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 13447
Składniki
Wykonanie: Kakao wymieszać z mąką i dużej misce i odstawić. Miód zagotować z przyprawą do piernika, dodać masło poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić – śmietana zwiększy swoją objętość. Białka ubić na sztywno, dodać cukier po łyżce cały czas ubijając do powstania gęstej błyszczącej piany. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną dodawać do mąki delikatnie mieszając. Dodać miód i ponownie wymieszać. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać, ciasto będzie dosyć rzadkie, przykryć i odstawić do lodówki na 24 godziny, ciasto zgęstnieje. Ciasto posypać mąką, rozwałkować na 3-5 mm i wykrawać pierniczki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierniczki w niedużej odległości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 7-12 minut w zależności od grubości pierniczków. Upieczone pierniczki możemy polukrować lub dowolnie ozdobić. SMACZNEGO.