Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych zeszytów, ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 243
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 123
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 37
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 243
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 123
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 37
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 35
Składniki
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon. Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, ubite jajka, podrośnięte drożdże, wyrobić , dodać olej oraz spirytus i dokładnie wyrobić. Na końcu dodać roztopione masło , wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt , posmarować usmażonymi jabłkami.
Zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając lukę u góry pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
Podawać posypaną , cukrem pudrem, polana lukrem lub jak kto lubi.