Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych zeszytów, ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5819
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 113
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 102
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 1686
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5819
Soczysta, lekka i bardzo smaczna pierś kurczaka gotowana na parze. Przepis je...
Odsłon: 113
To szybki i fajny pomysł na śniadanie lub lunch. Kasza jaglana doda nam energ...
Odsłon: 102
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 1686
Składniki
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon. Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, ubite jajka, podrośnięte drożdże, wyrobić , dodać olej oraz spirytus i dokładnie wyrobić. Na końcu dodać roztopione masło , wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt , posmarować usmażonymi jabłkami.
Zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając lukę u góry pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
Podawać posypaną , cukrem pudrem, polana lukrem lub jak kto lubi.