Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych zeszytów, ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 594
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 251
Lekki i bardzo smaczny dodatek do mięs. Szybko się go przyrządza. Polecamy!
Odsłon: 594
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 268
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 251
Składniki
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon. Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, ubite jajka, podrośnięte drożdże, wyrobić , dodać olej oraz spirytus i dokładnie wyrobić. Na końcu dodać roztopione masło , wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt , posmarować usmażonymi jabłkami.
Zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając lukę u góry pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
Podawać posypaną , cukrem pudrem, polana lukrem lub jak kto lubi.