Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis ze starych zeszytów, ciasto z jabłkami typowe dla jesieni.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8550
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7036
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4800
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327526
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8550
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 7036
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4800
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327526
Składniki
Jabłka obrać, utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać 15 dag cukru , usmażyć, pod koniec smażenia dodać cynamon. Drożdże pokruszyć , wymieszać z 1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka, pozostawić do wyrośnięcia.
2 żółtka i 1 jajko ubić z pozostałym cukrem. Masło roztopić. Mąkę przesiać dodać szczyptę soli, ubite jajka, podrośnięte drożdże, wyrobić , dodać olej oraz spirytus i dokładnie wyrobić. Na końcu dodać roztopione masło , wyrabiać aż ciasto będzie odchodziło od miski, będzie sprężyste i elastyczne. Pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt , posmarować usmażonymi jabłkami.
Zwinąć w roladę, zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając lukę u góry pozostawić do wyrośnięcia około 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni, wstawić i piec 35 minut lub do dobrego zrumienienia.
Podawać posypaną , cukrem pudrem, polana lukrem lub jak kto lubi.