Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego to bardzo smaczny, choć pracochłonny wypiek. Zaoszczędzisz sobie mnóstwo czasu, korzystając z gotowego arkusza ciasta francuskiego. Jeśli masz ambicję zrobić je „od zera”, dobry przepis na takie ciasto znajdziesz w naszym serwisie.
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1820
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 1820
 
         
         
                Składniki
Namocz rodzynki w niewielkiej ilości wody. Pokrusz drobno herbatniki.
Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasienne. Część miąższu pokrój drobno, a część w większe cząstki. Przygotowane jabłka przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny.
Wymieszaj jabłka ze skórką cytrynową, namoczonymi, odsączonymi z nadmiaru wody rodzynkami, cukrem i cynamonem.
Rozwiń ciasto francuskie i rozłóż je na stolnicy wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię ciasta oprósz herbatnikami (pozostawiając wolne marginesy od brzegów).
Umieść jabłka na środku ciasta, formując z nich – wzdłuż dłuższego boku – wałek.
Podnieś brzegi papieru do pieczenia, aby przykryć jabłka ciastem francuskim, najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Ułóż brzegi ciasta tak, by jeden nachodził na drugi i sklej je ze sobą na szczycie strudla. Na koniec zaklej końce ciasta, by farsz nie wypadł w czasie pieczenia.
Wymieszaj w miseczce żółtko ze śmietaną. Uzyskaną mieszaniną posmaruj z wierzchu strudel (posłuż się silikonowym pędzelkiem).
Wykonaj na powierzchni strudla niewielkie, symetryczne nacięcia – tak, by przeciąć jedynie wierzchnią warstwę ciasta. Oprósz strudel brązowym cukrem.
Wstaw strudel do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut.
Po upieczeniu poczekaj, aż strudel przestygnie i oprósz go cukrem pudrem.