Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Austriacki strudel z orzechowym nadzieniem z dawniejszego przepisu. Bardzo gorąco polecam, jest przepyszny. Z podanego przepisu wychodzą dwa strudle.
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14481
Przepis dnia
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 14481
Składniki
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i zagnieść mikserem na gładkie ciasto.
Składniki na nadzienie mieszamy. Jeśli jest za suche dodajemy odrobinę mleka więcej.
Ciasto dzielimy na pół. Każda część rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt 30 x 40 cm. Nałożyć połowę nadzienia, rozprowadzić równomiernie, pamiętajmy, by brzeżki pozostawić czyste. Zwinąć i położyć na foremkę, pamiętając, żeby szew był pod spodem. Podobnie postępować z drugim strudlem. Położyć obok siebie na foremce, najlepiej na ukos i zachowując odstęp ok. 2 cm. Strudle będą rosły i trochę się skleją, wiec jeśli wolicie, możecie upiec je na 2 osobnych foremkach. Posmarować białkiem po wierzchu.
Strudle piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 30-35 minut na złoto. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!