Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na przepyszne zwykłe ciasto z połówkami jabłka ?
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 49
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 51
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 241
Są tu jacyś fani cebuli? :) Jeżeli tak to te placki są dla Ciebie! ;) Bardzo...
Odsłon: 49
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 51
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 241
Składniki
Do miski wbić całe jajka wsypać szczyptę soli drobnej oraz cukier, całość miksować na najwyższych obrotach miksera na jednolitą pulchną masę jajeczną. Po ubiciu jajek z cukrem wsypać mąkę, proszek do pieczenia, aromat migdałowy lub kto jaki lubi oraz wlać olej. Całość dokładnie zmiksować na jednolitą masę do połączenia się dodanych składników, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany
Przygotowane ciasto odstawić aby zaczęła się praca proszku do pieczenia a w międzyczasie przygotować jabłka, umyć je obrać, przekroić na połowę a następnie oczyścić z gniazd nasiennych układając je w salaterce
Do blaszki 32 na 25 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć większą część ciasta wyrównując wierzch, ułożyć połówki ponacinanych lekko jabłek wciskając je delikatnie w ciasto, następnie posypać cynamonem jeżeli ktoś nie lubi można pominąć oraz posypując cukrem kryształ. Na jabłka łyżką wylać resztę pozostałego ciasta
Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 1 godzinę i 10 minut w zależności od piekarnika do tak zwanego suchego patyczka, 15 minut przed końcem pieczenia nakryć ciasto z wierzchu papierem do pieczenia aby się nie spaliło a żeby dobrze upiekł się środek ciasta. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia. Jak już lekko ostygło wyjąć razem z papierem na deskę aby nie zaparowało od blaszki, po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub przygotować polewę albo polukrować
Ciasto wyszło idealne za co ręczę moim nazwiskiem, słodkość ciasta przełamują kwaskowate jesienne jabłka które idealnie skomponowały się z tym ciastem a już dodany cynamon to po prostu niebo dla naszego podniebienia i oczywiście aromat migdałowy który uwielbiam. To ciasto z połówkami jabłka można jeść nawet gdy jest lekko ciepłe nie rozpada się jedynie co to oddzielające się jabłka od ciasta ale to znak że ciasto jest bez zakalca. Serdecznie polecam każdemu kto lubi ciasta a nie bardzo wychodzi mu ich wykonanie to naprawdę udaje się każdemu