Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełne aromatów, miękkie i bardzo smaczne. Wykonanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Warto się skusić i je wypróbować. Przy okazji składam wszystkim najlepsze życzenia zdrowych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5244
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 816
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11654
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5041
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1284
Składniki
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć mikserem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Później przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Tak przygotowaną masę podzielić równo na trzy miseczki. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Do drugiej kakao i jedną łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do trzeciej dodać mak i ekstrakt waniliowy. W każdej miseczce wymieszać składniki. Na blaszkę nakładać jedną łyżkę masy po kolei z każdej miseczki. W następnym rzędzie zmieniać kolejność np masa makowa, kakaowa, kokosowa, a następnie kakaowa, kokosowa, makowa. Tak postępować aż wyczerpią się wszystkie składniki, a blaszka się zapełni. Na masę kakaową wyłożyć pozostałą cześć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ewentualnych luk między kolejnymi porcjami masy nie wyrównywać. W trakcie pieczenia ciasto samo się zleje. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.