Pełne aromatów, miękkie i bardzo smaczne. Wykonanie nie jest skomplikowane, ani czasochłonne. Warto się skusić i je wypróbować. Przy okazji składam wszystkim najlepsze życzenia zdrowych i szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia.
Świąteczne ciasto
Składniki
- 300 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 3/4 szk. cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżeczki ekstaraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao + 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej + 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki zmielonego maku + 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki wody
Składniki
- 300 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 3/4 szk. cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżeczki ekstaraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao + 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej + 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki zmielonego maku + 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki wody

Etapy przygotowania
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć mikserem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Później przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Tak przygotowaną masę podzielić równo na trzy miseczki. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Do drugiej kakao i jedną łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do trzeciej dodać mak i ekstrakt waniliowy. W każdej miseczce wymieszać składniki. Na blaszkę nakładać jedną łyżkę masy po kolei z każdej miseczki. W następnym rzędzie zmieniać kolejność np masa makowa, kakaowa, kokosowa, a następnie kakaowa, kokosowa, makowa. Tak postępować aż wyczerpią się wszystkie składniki, a blaszka się zapełni. Na masę kakaową wyłożyć pozostałą cześć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ewentualnych luk między kolejnymi porcjami masy nie wyrównywać. W trakcie pieczenia ciasto samo się zleje. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.

Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138
Ostatnio komentowane przepisy
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Bez glutenu
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Kasze i ryż
- Gryczana
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Majeranek
- Mięta
- Pierogi
- Ciasta
Odsłon: 138



Składniki
- 300 g mąki pszennej + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 5 jajek wiejskich (temperatura pokojowa)
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
- 3/4 szk. cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych + 2 łyżeczki ekstaraktu waniliowego
- 1 łyżka kakao + 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej + 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
- 2 łyżki zmielonego maku + 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 1 szkl. cukru pudru + 2-3 łyżki wody
Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka jajek ubić na sztywno. W oddzielnym naczyniu masło utrzeć mikserem z cukrem. Następnie dodawać po jednym żółtku i nadal ucierać. Wlać olej i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Później przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Tak przygotowaną masę podzielić równo na trzy miseczki. Do pierwszej dodać wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy. Do drugiej kakao i jedną łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Do trzeciej dodać mak i ekstrakt waniliowy. W każdej miseczce wymieszać składniki. Na blaszkę nakładać jedną łyżkę masy po kolei z każdej miseczki. W następnym rzędzie zmieniać kolejność np masa makowa, kakaowa, kokosowa, a następnie kakaowa, kokosowa, makowa. Tak postępować aż wyczerpią się wszystkie składniki, a blaszka się zapełni. Na masę kakaową wyłożyć pozostałą cześć kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ewentualnych luk między kolejnymi porcjami masy nie wyrównywać. W trakcie pieczenia ciasto samo się zleje. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 st. C około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, czy ciasto już się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.
Pyszotka :)
Smaki idealne na Świeta!