Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczne ciasto z makiem przygotujesz z bardzo prostych składników. A patent na dekorację z cukrem pudrem możesz wykorzystać również w innych wypiekach!
Forma prostokątna ok. 32 × 24 cm
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 645
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1026
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 213
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2742
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 645
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1026
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 213
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2742
Składniki
Przygotuj masę makową. Mak zalej na noc wrzącą wodą. Następnie odcedź go na sitku wyłożonym gazą i dobrze odciśnij. Nie powinien zawierać wody. Jeśli bakalie nie są pokrojone, to zrób to dokładnie. Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli na sztywno. Żółtka osobno utrzyj z cukrem pudrem, aby zrobić puszystą i jasną masę.
Do masy z żółtkami dodawaj stopniowo mak. Następnie wmieszaj szpatułką przygotowane posiekane bakalie. Na koniec dodaj białka ubite na sztywno i delikatnie połącz składniki. Masa makowa jest gotowa.
Teraz zrób ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, miksując na średnich obrotach, aż masa będzie jednolita. W osobnej misce przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodawaj ją stopniowo do masy maślanej, na przemian z mlekiem, mieszając na niskich obrotach miksera.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Prostokątną formę o wielkości ok. 32 × 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Podziel ciasto na dwie części. Na spód formy wyłóż pierwszą część ciasta i równomiernie rozsmaruj. Na wierzchu rozłóż masę makową, wyrównując powierzchnię. Przykryj drugą częścią ciasta, delikatnie rozprowadzając masę na wierzchu.
Piecz całość około 45-50 minut.
Kiedy ciasto ostygnie, poukładaj na wierzchu dekoracyjne gwiazdki. Posyp całość cukrem pudrem i delikatnie zabierz elementy ozdobne.