Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka, ciasteczka, kruche i pyszne, idealne na święta. Polecam wypróbować przepis bo ciasteczka są bardzo smaczne i pięknie wyglądają.
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 189
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 73
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 647
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 276
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 189
Rolada nadziewana suszonymi figami, daktylami i morelami. Możemy ją potraktow...
Odsłon: 73
Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...
Odsłon: 647
Przepis ten pokazuje makowiec troszeczkę inaczej, ponieważ mak nie jest w tra...
Odsłon: 276
Składniki
Na blat wysypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto, dodaję masło o temperaturze pokojowej i pocierać dłońmi łącze składniki ze sobą, tak żeby powstały grudki (podobne do kruszonki). Następnie dodaję żółtka i zagniatam ciasto. Ciasto na początku jest sypkie i kruche, ale po chwili zagniatania stanie się gładkie. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 60 minut.
Po 60 minutach: Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na grubość około 3 milimetrów. Z rozwałkowanego ciasta wykrawam ciastka i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połowę ciastek pozostawiam całe, a w drugiej połowie wykrawam mniejszą foremką środek.
Pieczenie ciastek: Blachę z ciastkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni, na środkową półkę i piekę około 11 minut, na lekko złoty kolor. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół, bez używania termoobiegu, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Upieczone ciastka delikatnie zdejmuję z blachy (ciastka są kruche), odstawiam do wystudzenia I piekę kolejną porcję ciastek.
Końcowe przygotowanie ciastek: Ciastka z dziurką w środku oprószam cukrem pudrem. Na całe ciastka nakładam konfiturę i na górę kładę delikatnie ciastko z dziurką. Ciastka są gotowe. Kruche ciasteczka są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa