Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i proste w przygotowaniu pierniczki, które od razu po upieczeniu są miękkie.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 169
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 227
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1146
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 169
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 227
Składniki
Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotować z cukrem zagotować. Dodać masło i rozpuścić. Cały czas gotować na małym ogniu. Następnie dodać miód, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Gorącą masę dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać 2 żółtka. Ciasto rozwałkować na na ok. 0,5 cm i wyciąć pierniczki. Piec ok. 13 minut w 170°C. Po wyjęciu pierniczków z piekarnika i ostudzeniu można je udekorować używając np. gorzkiej czekolady i kolorowej posypki.