Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przestawiam sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Pierniki są pyszne o korzennym smaku. Z tej porcji wychodzi około 200 sztuk pierników. Można je jeść od razu po upieczeniu, ponieważ nie są twarde. Ja wkładam je do puszki i mogą tam bardzo długo leżeć, polecam!
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19952
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 562
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244028
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19952
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 508
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 562
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6984
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1244028
Składniki
Amoniak rozpuścić w 1/2 szklance zimnego mleka, dodać 3 łyżki mąki, dobrze rozmieszać i odstawić do wyburzenia (w większej misce) na 20 minut. Mąkę, gorzkie kakao oraz proszek do pieczenia przesiać. Dodać zmieloną kawę, przyprawę do piernika i przyprawy: zmielone goździki, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Jajka (3 całe + 5 żółtek) ubić z cukrem na puszystą masę. Masło i smalec rozpuścić, wystudzić. Masę jajeczną, miód, wyburzony amoniak oraz rozpuszczony tłuszcz wlać do sypkich składników. Wymieszać rękami i połączyć, aby powstało jednolite ciasto. Ciasto odłożyć do lodówki na 1 dzień.
Po tym czasie ciasto podsypać mąką i rozwałować na grubość 0,5 cm. Foremkami wykrawać pierniki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub oprószonej mąką. Piec w temperaturze 180 stopni C w funkcji góra-dół 10-12 minut. Pierniki wystudzić. Lukier: cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Mieszać rózgą kuchenną, aż powstane lukier lub miksować mikserem kuchennym 10 minut na niskich obrotach używając mieszadeł (nie ubijaków do piany). Lukier powinien być gładki i gęsty. Gotowy lukier przełożyć do rękawa cukierniczego, odciąć końcówkę, robiąc bardzo małą dziurkę i dekorować w dowolny sposób. Smacznego!