Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczny, standardowy keks z mnóstwem kolorowych bakalii z dodatkiem rumu. Keks pieczemy tradycyjnie na święta Bożego Narodzenia. Jest smaczny, aromatyczny i miękki. Zachęcam do wypróbowania.
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 177
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 64
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1499
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 177
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 64
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1499
Składniki
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Następnie dodać stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz rum. Wszystko dokładnie dalej utrzeć. W międzyczasie z białek ubić pianę ze szczyptą soli. 1/3 piany dodać do ciasta, aby rozluźnić masę. Potem wrzucić obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykryć je papierem do pieczenia. Keks można przygotować kilka dni wcześniej, gdyż długo utrzymuje świeżość. Wystudzone ciasto udekorować według uznania. Smacznego!