Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makowiec prezentuje się wyjątkowo dzięki lśniącej polewie i uroczej dekoracji w postaci marcepanowego aniołka. Tak przygotowane ciasto zachwyci zarówno smakiem jak i wyglądem.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 131
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 222
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 131
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 222
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 71
Składniki
Ciasto piekłam i składałam w prostokątnym rancie o wymiarach 33x27 cm. Biszkopt: Jaja wbijamy do dzieży robota kuchennego dodajemy sól i wlewamy miód . Końcówką - rózga ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy jajecznej - tzw. kogel-mogel. Wyłączamy mikser planetarny. Do masy jajecznej przesiewamy mąkę pszenną wymieszaną ze skrobią kukurydzianą i proszkiem do pieczenia . Dokładnie mieszamy łopatką silikonową. Ciasto wylewamy rantu. Pieczemy w 175°C około 20-25 minut, do suchego patyczka. Biszkopt studzimy na kratce. Ostudzony biszkopt kroję na 2 części.
Masa makowa: 400 ml mleka mieszamy z z cukrem, masłem, - zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli 15 minut. Jajka roztrzepujemy z budyniami i pozostałym mlekiem, wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód, rodzynki i zapach migdałowy, mieszamy. Jedną część biszkoptu umieszczamy na dnie rantu. Wylewamy gorącą masę makową i przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Odstawiamy do wystudzenia.
Wykończenie ciasta: Polewa: W garnuszku łączymy jajko z ciemnym i czarnym kakao oraz cukrem pudrem. W metalowym kubeczku natomiast rozpuszczamy masło, masło musi być gorące. Gorące masło wlewamy do masy z kakao i mieszamy do połączenia składników. Polewa musi stać się gładka i błyszcząca. W sytuacji, gdy masło się rozdziela i nie tworzy jednolitej konsystencji należy dosypać trochę cukru pudru i zamieszać. Zimne ciasto wyjmujemy z rantu i polewamy polewą.
Plastikową foremkę wylepiamy marcepanem. Schładzamy w zamrażarce minimum 2 godziny. Schłodzonego aniołka wyjmujemy z foremki i malujemy przy pomocy pędzelka cukierniczego złotym pyłkiem.
Na przygotowanym cieście układamy marcepanowego aniołka i posypujemy cukrowymi śnieżynkami.
Ciasto elegancko prezentuje się zarówno w całości jak i pokrojone w kawałki.