Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty przepis na piernik, z każdym dniem smakuje lepiej.
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4099
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1103
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34262
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Minipączki z serka przygotujesz bez dodatku drożdży. Wychodzą pulchne, słodki...
Odsłon: 4099
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 1103
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 241
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34262
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 582
Składniki
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy olej, miód, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika, mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy tu okrągła, ale najlepiej prostokątnej ok 28/30cm , bo wyrośnie wysoki.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, można po ok. 40 min. zmniejszyć do 160 stopni, tak by się przepiekł, ale nie spalił. Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami śliwkowymi. Ten w tortownicy wyszedł bardzo wysoki, więc przecięłam dwa razy.
Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik. Można posypać dowolną posypką lub zostawić samą czekoladę. Ten piernik można jeść tydzień i dłużej, a z każdym dniem jest coraz lepszy.