Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty przepis na piernik, z każdym dniem smakuje lepiej.
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 732
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 307
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 712
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 732
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 31
Składniki
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy olej, miód, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika, mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy tu okrągła, ale najlepiej prostokątnej ok 28/30cm , bo wyrośnie wysoki.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, można po ok. 40 min. zmniejszyć do 160 stopni, tak by się przepiekł, ale nie spalił. Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami śliwkowymi. Ten w tortownicy wyszedł bardzo wysoki, więc przecięłam dwa razy.
Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik. Można posypać dowolną posypką lub zostawić samą czekoladę. Ten piernik można jeść tydzień i dłużej, a z każdym dniem jest coraz lepszy.