Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo szybki i prosty przepis na piernik, z każdym dniem smakuje lepiej.
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 898
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 201
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 561
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 199
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 274
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 898
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 201
Przepis na pyszne, aromatyczne i pożywne ciasteczka owsiano - kokosowe, które...
Odsłon: 561
Wykwintny, lecz bardzo prosty przepis na krewetki pieczone z warzywami! Potra...
Odsłon: 199
Następny pomysł na skrzydełka, moją ulubioną część kurczaka. Tym razem miód i...
Odsłon: 274
Składniki
Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem dodajemy olej, miód, śmietanę wymieszaną z sodą i proszkiem, mąkę oraz przyprawę do piernika, mieszamy całość mikserem. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia dużej formy tu okrągła, ale najlepiej prostokątnej ok 28/30cm , bo wyrośnie wysoki.
Pieczemy ok. godziny w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka, można po ok. 40 min. zmniejszyć do 160 stopni, tak by się przepiekł, ale nie spalił. Po wyjęciu z piekarnika, przecinamy jeszcze ciepły, ale nie gorący i smarujemy powidłami śliwkowymi. Ten w tortownicy wyszedł bardzo wysoki, więc przecięłam dwa razy.
Upiekłam jeszcze drugi w prostokątnej formie i przekroiłam raz. Polewa: Do garnuszka wlewamy trochę wody, by przykryć dno, wsypujemy połamaną na kostki czekoladę i delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając do rozpuszczenia czekolady, tak by się nie przypaliła, dodajemy cukier puder i polewamy piernik. Można posypać dowolną posypką lub zostawić samą czekoladę. Ten piernik można jeść tydzień i dłużej, a z każdym dniem jest coraz lepszy.