Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szałowa krówka to ciasto, które jest jednocześnie zaskakujące, wyjątkowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Krówkowa masa z dodatkiem rozpływających się w ustach bezików to coś, co można nazwać jednym słowem: WOW!
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 30
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4187
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 575
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 653
Propozycja na ryż na sypko do potraw chińskich i nie tylko. Tak przygotowany...
Odsłon: 30
U mnie sezon na rabarbar trwa dalej, polecam pyszne i puszyste ciasto z rabar...
Odsłon: 4187
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 575
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 653
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym na proszek. Dodaj masło i zmiksuj całość do uzyskania wilgotnej i jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep dokładnie otrzymaną masą ciasteczkową. Wstaw spód do lodówki.
Przygotuj warstwę krówkową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Cukierki pokrój ostrym nożem na mniejsze kawałki w ramach możliwości. Im będą mniejsze, tym szybciej się będą rozpuszczać. Kawałki krówek przenieś do garnuszka i zalej je 1/3 potrzebnej śmietanki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nie zagotowuj! Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia, mieszając go od czasu do czasu.
Pozostałą śmietankę włóż do zamrażalnika na 15 minut przed rozpoczęciem ubijania. Następnie ubij ją do uzyskania miękkich szczytów i powoli wlewaj śmietankę z rozpuszczonymi cukierkami. Miksuj do uzyskania pełnej sztywności.
Żelatynę podgrzej i ostudź. Wlej ją cienkim strumieniem do bitej śmietany i dobrze rozprowadź. Beziki posiekaj na drobniejsze kawałki i dodaj je do bitej śmietany. Delikatnie wmieszaj szpatułką.
Przygotowany krem rozłóż równomiernie na zimnym już spodzie. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny. Krówki odłożone do dekoracji zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Wiórkami posyp wierzch ciasta. Szałową krówkę podawaj na zimno.