Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szałowa krówka to ciasto, które jest jednocześnie zaskakujące, wyjątkowe, szybkie i proste w przygotowaniu. Krówkowa masa z dodatkiem rozpływających się w ustach bezików to coś, co można nazwać jednym słowem: WOW!
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1197
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1197
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 148
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym na proszek. Dodaj masło i zmiksuj całość do uzyskania wilgotnej i jednolitej konsystencji. Formę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wylep dokładnie otrzymaną masą ciasteczkową. Wstaw spód do lodówki.
Przygotuj warstwę krówkową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Cukierki pokrój ostrym nożem na mniejsze kawałki w ramach możliwości. Im będą mniejsze, tym szybciej się będą rozpuszczać. Kawałki krówek przenieś do garnuszka i zalej je 1/3 potrzebnej śmietanki. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając. Nie zagotowuj! Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego ostudzenia, mieszając go od czasu do czasu.
Pozostałą śmietankę włóż do zamrażalnika na 15 minut przed rozpoczęciem ubijania. Następnie ubij ją do uzyskania miękkich szczytów i powoli wlewaj śmietankę z rozpuszczonymi cukierkami. Miksuj do uzyskania pełnej sztywności.
Żelatynę podgrzej i ostudź. Wlej ją cienkim strumieniem do bitej śmietany i dobrze rozprowadź. Beziki posiekaj na drobniejsze kawałki i dodaj je do bitej śmietany. Delikatnie wmieszaj szpatułką.
Przygotowany krem rozłóż równomiernie na zimnym już spodzie. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 4 godziny. Krówki odłożone do dekoracji zetrzyj na tarce o małych lub średnich oczkach. Wiórkami posyp wierzch ciasta. Szałową krówkę podawaj na zimno.