Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka alpejska z galaretką w tej wersji smakuje obłędnie. Pyszne półkruche ciasto, a do tego nadzienie z jabłkami i nutą pomarańczy, idealnie wypełnią popołudniowy czas przy kawie. Szarlotkę alpejską możesz też przygotować jako wyjątkowy wypiek na święta.
blacha 28 x 24 cm
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10190
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2820
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1924
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 740
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10190
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2820
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1924
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 740
Składniki
Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy, pokrojone w kostkę zimne masło, jajko, żółtka i śmietanę. Zagnieć szybko ciasto, tylko do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części (ok. ⅔ i ⅓). Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, dodaj sok z cytryny, cukier i wlej wodę (tyle, by przykryła owoce).
Gotuj od momentu zagotowania tak długo aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Zdejmij garnek z ognia i wsyp dwie galaretki pomarańczowe w proszku (bez rozpuszczania w wodzie).
Dokładnie wymieszaj aż proszek całkowicie się rozpuści i masa będzie jednolita. Odstaw do przestudzenia.
Większą część ciasta rozwałkuj i wyłóż nią dno formy (ok. 28 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-12 minut.
Na podpieczony spód wyłóż ciepłą (nie gorącą!) masę jabłkową z galaretką.
Z pozostałej części ciasta uformowanej w kulę zrób placki wielkości małych ciastek. Rozłóż je na wierzchu. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut. Po upieczeniu pozostaw szarlotkę alpejską do całkowitego wystudzenia.