Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z jabłkami pochodzącymi z ogrodu sąsiada? Oczywiście szarlotkę bandycką! Bandyci z pewnością wykorzystaliby także kradzione jajka i śmietanę, ale ty możesz prosto kupić je w każdym sklepie i przyrządzić ten pyszny deser!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 289
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21792
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1770
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 289
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21792
Składniki
Przygotuj ciasto. Do misy miksera przesiej mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodaj pokrojone masło i kilka razy zapulsuj, by powstały grudki. Dodaj żółtka i śmietanę. Wyrób gładkie ciasto i podziel na je 2 części w proporcji 2/3 do 1/3. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na godzinę. Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w średniej wielkości kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą i wsyp cukier oraz cynamon. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, a następnie duś przez ok. 15 minut pod przykryciem, nie mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w soku z cytryny i wlej mieszankę do jabłek. Wymieszaj i gotuj przez 2 minuty.
Przygotuj piankę. Ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Na koniec wmieszaj budyń i dokładnie zmiksuj.
Złóż ciasto. Formę do pieczenia o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Zetrzyj na spód większy fragment zimnego ciasta i dociśnij mocno szklanką, by wiórki zakryły całą powierzchnię. Podpiecz spód przez 10 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij i lekko przestudź. Następnie posyp spód bułką tartą i wyłóż masę jabłeczną, a potem budyniowo-białkową. Na koniec zetrzyj mniejszy kawałek ciasta, tworząc zewnętrzną skorupę. Całość wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez ok. 1 godzinę. Jeśli zacznie się zbyt szybko przyrumieniać, przykryj je lekko folią aluminiową i kontynuuj pieczenie. Szarlotkę bandycką podawaj po całkowitym ostudzeniu.