Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ta szarlotka to wspomnienie wypieków mojej babci. Robi się ją bardzo łatwo. Jest miękka i wilgotna dzięki sporej ilości jabłek. Pyszna na słodkie popołudnie przy kawce.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40925
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 428
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 222
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 389
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40925
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 428
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 222
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 389
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9330
Składniki
Ciasto Miksujemy na gładką masę wszystkie składniki - mąkę, cukier, cukier waniliowy, jajka, żółtko, śmietanę, roztopione masło, proszek do pieczenia i sól.
Masa jabłkowa Jabłka obieramy ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z cukrem i cynamonem i dusimy chwilę na wolnym ogniu. Po podduszeniu mieszamy z kaszą manną.
Połowę masy wylewamy na prostokątną blaszkę o wymiarach 22x28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Podpieczone ciasto smarujemy białkiem, układamy masę jabłkową, którą przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy jeszcze ok. 30 min. (aż ciasto się zrumieni). Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem :)