Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka na kruchym orkiszowym cieście. Całe ciasto bez dodatku cukru!
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4926
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13341
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5823
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7487
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4926
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13341
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5823
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7487
Składniki
Ciasto kruche: 150g chłodnego masła kroimy na drobne kawałki dodajemy mąkę, jajko i wodę. Wszystko zagniatamy aż ciasto będzie jednolite. Następnie około 3/4 ciasta zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki. 1/4 ciasta również zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki.
Obrane jabłka kroimy w ósemki a następnie w poprzek na drobne kawałki. Na patelni topimy 70g masła i smażymy na niej jabłka. Kiedy jabłka zmiękną dodajemy miód i cynamon i jeszcze chwilkę smażymy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki (powinno tam być koło 30 minut). Posypujemy blat lub stolnicę mąką i wałkujemy ciasto tak aby pasowało do naszej formy. Formę smarujemy masłem. Po przełożeniu do formy ciasto należy ponakłuwać widelcem. Wrzucamy samo ciasto na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180C
Wyjmujemy ciasto z piekarnika i nakładamy jabłka. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki (powinno być bardzzo twarde) i ścieramy je na wierzch na tarce o grubych oczkach. I wrzucamy naszą szarlotkę na kolejne 35 minut do piekarnika nagrzenego do 180C
Życzę smacznego! Zapraszam na mojego facebooka i do zobaczenia filmu, w którym pokazuję krok po kroku jak przygotować taką szarlotkę.