Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze na imprezach cieszy się powodzeniem.
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9968
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8992
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Pyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smacz...
Odsłon: 9968
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8992
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 6370
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy uprażonych jabłek do szarlotki. Dodać kisiel i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem. Zrobić kogel-mogel. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Masło i smalec połączyć z mąką. Najlepiej jak masło i smalec są zamrożone, wtedy łatwo zetrzeć na tarce. Dobrze też jest ,,zamaczać,, tłuszcz w mące podczas ścierania i posypywać tarkę mąką to ułatwia pracę. Teraz wszystko połączyć razem. Wyrobić ciasto ręką już na stolnicy. Podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35). Ciasto posypać bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym ciastem rozwałkowanym do wielkości foremki. Porobić dziurki widelcem, albo wykałaczką. Zostawić ciasto pod ściereczką na ok. 30 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Kroić, zajadać. Smacznego.