Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze na imprezach cieszy się powodzeniem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23912
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16855
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 100
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 321
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 845
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23912
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy uprażonych jabłek do szarlotki. Dodać kisiel i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem. Zrobić kogel-mogel. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Masło i smalec połączyć z mąką. Najlepiej jak masło i smalec są zamrożone, wtedy łatwo zetrzeć na tarce. Dobrze też jest ,,zamaczać,, tłuszcz w mące podczas ścierania i posypywać tarkę mąką to ułatwia pracę. Teraz wszystko połączyć razem. Wyrobić ciasto ręką już na stolnicy. Podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35). Ciasto posypać bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym ciastem rozwałkowanym do wielkości foremki. Porobić dziurki widelcem, albo wykałaczką. Zostawić ciasto pod ściereczką na ok. 30 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Kroić, zajadać. Smacznego.