Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze na imprezach cieszy się powodzeniem.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4599
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418047
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4599
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418047
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy uprażonych jabłek do szarlotki. Dodać kisiel i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem. Zrobić kogel-mogel. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Masło i smalec połączyć z mąką. Najlepiej jak masło i smalec są zamrożone, wtedy łatwo zetrzeć na tarce. Dobrze też jest ,,zamaczać,, tłuszcz w mące podczas ścierania i posypywać tarkę mąką to ułatwia pracę. Teraz wszystko połączyć razem. Wyrobić ciasto ręką już na stolnicy. Podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35). Ciasto posypać bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym ciastem rozwałkowanym do wielkości foremki. Porobić dziurki widelcem, albo wykałaczką. Zostawić ciasto pod ściereczką na ok. 30 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Kroić, zajadać. Smacznego.