Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze na imprezach cieszy się powodzeniem.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4047
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 97
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 4047
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 565
Składniki
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać do masy uprażonych jabłek do szarlotki. Dodać kisiel i wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem. Zrobić kogel-mogel. Drożdże wymieszać ze śmietaną. Masło i smalec połączyć z mąką. Najlepiej jak masło i smalec są zamrożone, wtedy łatwo zetrzeć na tarce. Dobrze też jest ,,zamaczać,, tłuszcz w mące podczas ścierania i posypywać tarkę mąką to ułatwia pracę. Teraz wszystko połączyć razem. Wyrobić ciasto ręką już na stolnicy. Podsypywać mąką. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą. Rozwałkować większą część i wyłożyć nią dno i boki blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( 25x35). Ciasto posypać bułkę tartą. Wyłożyć masę jabłkową. Przykryć pozostałym ciastem rozwałkowanym do wielkości foremki. Porobić dziurki widelcem, albo wykałaczką. Zostawić ciasto pod ściereczką na ok. 30 min. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 min. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem. Kroić, zajadać. Smacznego.