Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto w którym królują jabłka, biszkopt i puszysta, bita śmietana. Doskonała alternatywa dla tradycyjnej szarlotki na kruchym cieście. Przygotowanie tego deseru nie jest trudne, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze.
Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 327
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 682
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 3901
Prosty przepis na smażonego dorsza. Jest to sposób na pyszne danie obiadowe,...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 327
Moja wigilijna kapusta z grochem i grzybami. Prosta w przygotowaniu i smaczna...
Odsłon: 682
Przepyszny sernik z warstwą kakaową. To tradycyjny przepis na Izaurę. Takie c...
Odsłon: 3901
Składniki
Zaczynamy od biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach a sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, pod koniec ubijania dodajemy żółtka. Mikser odstawiamy na bok. Do ubitych jajek dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na biszkopt mieszamy łyżką do połączenia.
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt studzimy na kratce.
Zabieramy się za przygotowanie ponczu do nasączenia biszkoptu. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier. Dodajemy sok z cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Upieczony i przestudzony biszkopt nasączamy ponczem.
Zabieramy się za jabłkowe nadzienie. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przerzucamy je do garnka, zalewamy wodą i dusimy przez około 20-25 minut). Do jabłkowego musu dodajemy dwa opakowania galaretek. Całość mieszamy i odstawiamy na bok do przestudzenia na około 5 - 10 minut. Tężejący mus jabłkowy przekładamy na biszkopt. Górę wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Zabieramy się za przygotowanie bitej śmietany. Żelatynę rozpuszczamy w wodze. Odstawiamy na bok do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy na parze.
Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę. Ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żelatyny dodajemy 3 łyżki bitej śmietany, całość energicznie mieszamy. Żelatynę z bitą śmietaną dodajemy do pozostałej śmietanki ubitej z cukrem. Całość mieszamy i wykładamy na masę jabłkową. Powierzchnię wyrównujemy. Szarlotkę wstawiamy do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
Szarlotkę dekorujemy wiórkami z białej czekolady. Z czekoladowej polewy robimy zygzaki na górze ciasta. Szarlotkę królewską przechowujemy w lodówce.