Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie musisz mieszkać w pałacu, by przygotować szarlotkę królewską godną wspaniałego przyjęcia. Szarlotka sprawdzi się także na spotkaniu z przyjaciółmi albo bez okazji – po prostu, gdy masz ochotę na przyjemny deser.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3444
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6921
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 322
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3444
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 496
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 297
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 6921
Lekki krem ogórkowy z pewnością sprawdzi się na te letnie upały (oby kilka dn...
Odsłon: 322
Składniki
Umyj i obierz jabłka, zetrzyj je na tarce jarzynowej i przełóż do rondelka. Dodaj 2 łyżki cukru, szczyptę cynamonu i 1 łyżkę wody. Duś owoce na wolnym ogniu (pod przykryciem) przez 10 minut, następnie odkryj pokrywkę i pozwól, aby nadmiar płynu odparował. Gotowe jabłka odstaw na bok do ostudzenia.
Oddziel żółtka od białek, po czym włóż białka do lodówki. Miękkie masło utrzyj z żółtkami, dodaj łyżkę cukru, następnie partiami dodawaj przesianą mąkę wraz z sodą. Zagnieć gładkie ciasto (w razie potrzeby dodaj więcej mąki) i podziel je na 2 nierówne części – 2/3 i 1/3. Mniejszą część zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki, natomiast większą – zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie wyjmij większe ciasto z lodówki, rozwałkuj w kształcie koła i przełóż do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wyłóż dno foremki oraz boki, mocno je dociśnij a dno ponakłuwaj widelcem. Wstaw tortownicę na 20 minut do pieca nagrzanego do 180°C, po czym wyjmij i lekko przestudź.
Wyjmij białka jaj z lodówki i zacznij ubijać na puszystą pianę. Następnie stopniowo dodawaj resztę cukru i konstytuuj ubijanie, aż piana stanie się gęsta i zwarta.
Na podpieczony spód wyłóż nadzienie jabłkowe, wyrównaj, następnie zetrzyj na tarce jarzynowej połowę ciasta z zamrażalnika. Po czym wyłóż ubite białka, rozprowadź i zetrzyj pozostałą część ciasta. Wstaw blaszkę do pieca na 45 minut i piecz w 175°C. Po tym czasie wystudź szarlotkę przy otwartych drzwiczkach, wyjmij i serwuj.