Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kruche z dodatkiem drożdży, nadziane warstwą jabłek z cynamonem.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16724
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 89
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 812
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23032
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16724
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 89
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 302
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 812
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23032
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto
Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto Podziel ciasto na dwie połowy Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min