Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto kruche z dodatkiem drożdży, nadziane warstwą jabłek z cynamonem.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2173
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 245
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2173
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 245
Składniki
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na małe kawałki Upraż na patelni z dodatkiem masła, cukru i cynamonu Pozostaw jabłka do przestygnięcia a w tym czasie przygotuj ciasto
Śmietanę podgrzej w garnuszku, aby była ciepła ale nie gorąca Do śmietany dodaj łyżeczkę cukru i rozdrobnione drożdże Wymieszaj aż drożdże się rozpuszczą, przykryj i odstaw zaczyn do zapracowania W tym czasie mąkę, cukier i zimne masło pokrojone na kawałki rozdrobnij do uzyskania kruszonki Żółtka wymieszaj ze szczyptą soli i dodaj do kruszonki Dodaj wyrośnięty zaczyn i wyrób jednolite ciasto Podziel ciasto na dwie połowy Pierwszą część rozwałkuj podsypując mąką na placek nieco większy niż dno blaszki Zawiń ciasto na wałek i przełóż na dno blaszki Ciasto powinno pokryć całe dno i wystawać ok. 2 cm na brzegach blaszki Nakłuj spód widelcem i przełóż przestygnięte jabłka Rozwałkuj drugą część ciasta na placek nieco większy niż wymiary blaszki Przełóż ciasto na jabłka i zawiń nadmiar ciasta do środka szarlotki, tak aby dolna warstwa połączyła się z górną Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 min