Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka lana to niezwykle proste w wykonaniu ciasto, które nie wymaga ugniatania spodu, chłodzenia go czy przebijania widelcem. Wystarczy wylać masę i położyć jabłka! A smak tego deseru jest niezapomniany – delikatnie słodki, mocno jesienny i aromatyczny.
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 87
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4424
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 256
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 87
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4424
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 256
Składniki
Przygotuj ciasto. Masło roztop.
Oddziel białka od żółtek.
W misce ubij białka z solą na sztywną pianę. Dodawaj stopniowo cukier, a następnie po jednym żółtku. Za każdym razem dobrze wmieszaj składniki do masy. Ostatecznie powinna mieć gładką konsystencję.
Do masy jajecznej dodawaj partiami przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko mikserem na niskich obrotach. Na koniec, nie przerywając miksowania, wlej powoli ciepłe jeszcze masło.
Przygotuj warstwę jabłkową. Jabłka obierz i pokrój w plasterki lub sześciany. Przełóż je do garnka i zasyp cukrem. Owoce duś na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. 25 minut. Powinny lekko się rozpadać.
Zlej powstały sok do osobnego naczynia, a jabłka pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Do soku dodaj budyń i całość dobrze wymieszaj. Odstaw.
Upiecz ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 24x34 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej do niej połowę ciasta. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 175 st. Celsjusza z termoobiegiem i piecz przez 15 minut.
Wyjmij spód z piekarnika i ułóż na nim jabłka. Następnie polej je równomiernie mieszanką budyniową.
Na jabłka wylej drugą połowę ciasta.
Blaszkę wstaw ponownie do piekarnika i kontynuuj pieczenie przez kolejne 45 minut, do zrumienienia skórki.
Szarlotkę laną wyjmij i całkowicie ostudź przed krojeniem. Podawaj posypaną siekanymi orzechami i migdałami.