Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka i cynamon to idealne połączenie smakowe. Do tego mięciutki biszkopt i masa oprószona cynamonem.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 192
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 478
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 192
Składniki
Białka ubić z odrobiną soli, stopniowo dodawać po łyżce cukru i ubijać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku i przesiane obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać gorącą wodę. Przelać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 30 cm i piec 25 minut w tem. 175 stopni.
Na dno garnka z grubym dnem wlać wodę, zagotować. Dodać obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Chwilę smażyć by jabłka nieco zmiękły. Zestawić z ognia, wsypać galaretki i żelatynę. Mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić i wylać na biszkopt.
W jednej szklance zimnego mleka rozmieszać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany budyń. Ugotować. Przykryć folią by nie dopuścić do powstania kożucha i odstawić do ostygnięcia. Masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać otartą skórkę cytrynową.
Na zimny biszkopt wyłożyć masę jabłkową. Ciasto wstawić do lodówki na 15 minut.Na masie jabłkowej rozprowadzić masę budyniową. Zrobić w masie "rowki". Oprószyć cynamonem.