Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś zapraszam Was na prosty przepis na klasyczne i popularne ciasto czyli szarlotkę z bezą. Do jego przygotowania wykorzystamy przepis na kruche ciasto z przepisu na ciasto kruche ze śliwkami.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5710
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 625
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5710
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 94
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 112
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 625
Składniki
Mąkę przesiej przez sitko do miski. Do mąki dodaj resztę składników tj. miękkie masło, szczyptę soli, żółtka jaj oraz cukier puder. Składniki należy zagnieść aż do ich całkowitego połączenia. Na początku może Ci się wydawać, że proporcje składników mokrych do suchych są nierówne. Jednak ich dokładne połączenie wymaga czasu i włożonej pracy. Dopiero po kilku minutach ugniatania składniki zaczną tworzyć jednolitą masę ciasta Gotowe ciasto podziel na 2 części, uformuj w kule i zawiń w przezroczystą folię spożywczą. Ciasto w folii włóż na 30 minut do zamrażarki . Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę i wsyp do garnka. Do jabłek dodaj sok z połowy cytryny, cynamon i cukier. Całość podduś (podgrzej) na małym ogniu ok. 15 minut mieszając kilka razy – jabłka zmiękną i puszczą pierwsze soki. Podduszone jabłka przełóż do miski (odcedzając sok) i ostudź.
Połowę schłodzonego ciasta wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem, aby wyrosło równomiernie. Podpiecz spód przez 15 minut.
Teraz zajmij się przygotowaniem bezy. Do białek jaj dodaj szczyptę soli i ubijaj mikserem na wysokich obrotach ok. 3 minut, aż masa zrobi się gęstsza. Do masy białkowej wsyp cukier, NIE przerywając miksowania. Miksuj, aż masa zrobi się bardzo gęsta i zwarta. Następnie do masy białkowej wsyp 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszaj trzepaczką (do zniknięcia grudek).
Na podpieczony spód kruchego ciasta wyłóż ostudzone jabłka, a następnie rozłóż równomiernie bezę. Na bezę zetrzyj na tarce drugą połowę kruchego ciasta. Piecz szarlotkę przez 40-45 minut (kruszonka będzie zarumieniona).
Przed podaniem możesz posypać ciasto cukrem pudrem!