Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szarlotkę na cieście półkruchym.
Schab w sosie grzybowym podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 819
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 147
Schab w sosie grzybowym podawaj na gorąco, najlepiej z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 819
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 147
Składniki
Mąkę wysypać na stolnice dodać cukier, proszek do pieczenia. Masło posiekać nożem i dodać śmietanę oraz jajka. Całość zagnieść, podzielić na dwie części(40% i 60%) owinąć w folię i odstawić do schłodzenia na ok 40 minut. Po schłodzeniu większą część ciasta rozwałkować wyłożyć dobrze na formie (30 x25 )docisnąć boki i ponakłuwać widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Gdy ciasto się chłodzi można przygotować jabłka. Jabłka obrać ze skórki i usuną gniada nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie doprawić cynamonem, cukrem i cukrem wanilinowym. Podpieczony spód posypać bułką, wyłożyć potarte i doprawione jabłka przełożyć na ciasto.
Pozostałym ciastem (mniejsza część) rozwałkować i przełożyć na wyłożone jabłka, boki dokładnie docisnąć, ponakłuwać widelcem i piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.