Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Po prostu polecam :-)
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6608
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 69
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3085
Pyszna,lekka legumina ,dietetyczna z owocami .Dzieci będą chętnie kaszkę zjad...
Odsłon: 6608
Przepis na błyskawiczny obiad lub kolację. Przygotowywanie tego dania jest ni...
Odsłon: 69
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 3085
Składniki
CIASTO KRUCHE: wszystkie składniki szybko zagnieść i podzielić ciasto na 2 części - 2/3 i 1/3. Większą część ciasta ułożyć w posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy.
MASA JABŁKOWA: Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce i przesmażyć. Do przesmażonych jabłek dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon -wymieszać i przestudzić. Gdy masa jabłkowa będzie prawie zimna przełożyć ją do tortownicy, następnie na jabłka zetrzeć drugą część ciasta. Piec w temperaturze 160°- 170° ok 50 minut.
LODY: Rodzynki zalać alkoholem (najlepiej dzień wcześniej). Żółtka z 3 łyżkami śmietany, cukrem, sokiem z cytryny i cukrem waniliowym ubijać na parze tak długo aż masa zacznie gęstnieć. Następnie wyjąć z kąpieli wodnej i ubijać na zimno. Gdy masa będzie już zimna, resztę śmietany ubić na sztywno i dodać do masy. Dodać również nasączone rodzynki, pokrojoną w kostkę czekoladę i drobno posiekane orzechy - wymieszać, przełożyć do plastikowego pojemnika i zamrozić.
W moim wykonaniu deser podany był z bitą śmietaną i polewą czekoladową. SMACZNEGO!!!